LET Reviewer: Principles and Strategies of Teaching Prof Ed

Principles and Strategies of Teaching Part 1
1. To ensure the lesson will go smoothly, Teacher A listed down the steps she will undertake together with those of her students. This practice relates to?
a. Teaching style
b. Teaching method
c. Teaching strategy
d. Teaching technique

2. The class of Grade 6 - Einstein is scheduled to perform an experiment on that day. However, the chemicals are insufficient. What method may then be used?
a. Project
b. Laboratory
c. Lecture
d. Demonstration

3. Teacher C gives the class specific topic as assignment which they have to research and pass the following day. However, the students could not find any information about it. What method should Teacher C use to teach the assignment?
a. Project method
b. Discovery approach
c. Lecture method
d. Demonstration method

4. Pictures, models and the like arouse students interest on the day's topic, in what part of the lesson should the given materials be presented?
a. Initiating activities
b. Culminating activities
c. Evaluation activities
d. Developmental activities

5. In Bloom's taxonomy of educational objectives, the domains are stated from lowest to highest level. Which of the following objectives belongs to the lowest level?
a. To identify the characters of the story.
b. To differentiate active from passive voice.
c. To give the available resources that could be recycled to useful things.
d. To explain the procedure in changing improper fraction to mixed number

6. The class of IV - Kalikasan is tasked to analyze the present population of the different cities and municipalities of the National Capital Region for the last five years. How can they best present their analysis?
a. By means of a table
b. By looking for a pattern
c. By means of a graph
d. By guessing and checking

7. There are several reasons why problem-solving is taught in Math. Which is the LEAST important?
a. It is the main goal for the study of Math
b. It provides the content in which concepts and skills are learned and applied
c. It provides an opportunity to develop critical and analytical thinking
d. It provides pupils an opportunity to relate Math in the real world
8. Teacher D teaches in a remote high school where newspapers are delivered irregularly. Knowing the importance of keeping the students aware of current affairs, what is probably the best way to keep the students updated?
a. Gather back issues of newspapers and let pupils compile them.
b. Urge the pupils to listen to stories circulating in the community.
c. Encourage the pupils to listen to daily broadcast from a transistor radio.
d. The teacher should try all available means to get the newspaper delivered to the school

9. Devices can make a lecture more understandable and meaningful. What is the most important thing a teacher should consider in the selection and utilization of instructional materials?
a. Objectives of the lesson
b. Availability of instructional materials
c. Attractiveness of instructional materials
d. Degree of interest on the part of the students

10. Teacher E asks student A to identify and analyze events, ideas or objects in order to state their similarities and differences. In which part of the lesson does said activity take place?
a. Preparation
b. Generalization
c. Application
d. Comparison and Abstraction

11. Which part of the lesson is involved in the giving of situation or activities based on the concepts learned?
a. Preparation
b. Generalization
c. Application
d. Comparison and Abstraction

12. Teacher F wants the class to find out the effect of heat on matter. Which method will help him accomplish his objective?
a. Project Method
b. Laboratory Method
c. Problem Method
d. Expository Method

13. In Math, Teacher G presents various examples of plane figures to her class. Afterwards, she asks the students to give definition of each. What method did she use?
a. Inductive
b. Laboratory
c. Deductive
d. Expository

14. Teaching Tinikling to I-Maliksi becomes possible through the use of?
a. Inductive Method
b. Expository Method
c. Demonstration Method
d. Laboratory Method

15. What is the implication of using a method that focuses on the why rather than the how?
a. There is best method
b. Typical one will be good for any subject
c. These methods should be standardized for different subjects.
d. Teaching methods should favor inquiry and problem solving.

16. When using problem solving method, the teacher can
a. Set up the problem
b. Test the conclusion
c. Propose ways of obtaining the needed data
d. Help the learners define what is it to be solved

17. Which of the following characterizes a well-motivated lesson?
a. The class is quiet.
b. The children have something to do.
c. The teacher can leave the pupils
d. There are varied procedures and activities undertaken by the pupils.

18. Learners must be developed not only in the cognitive, psychomotor but also in the affective aspect. Why is development of the latter also important?
a. It helps them develop a sound value system.
b. Their actions are dominated by their feelings.
c. It helps them develop an adequate knowledge of good actions.
d. Awareness of the consequences of their action is sharpened.

19. Which of the following attributes characterizes a learner who is yet to develop the concept?
a. The learner can identify the attributes of the concept.
b. The learner can summarize the ideas shared about the concept.
c. The learner can distinguish examples from non-examples.
d. The learner gets a failing grade in the tests given after the concept has been discussed.

20. The strategy which makes use of the old concept of "each-one-teach-one" of the sixty's is similar to?
a. Peer learning
b. Independent learning
c. Partner learning
d. Cooperative learning

21. Which part of the lesson does the learner give a synthesis of the things learned?
a. Motivation
b. Application
c. Evaluation
d. Generalization

22. Educational objectives are arranged from simple to complex. Why is this?
a. Each level is built upon and assumes acquisition of skills from the previous level.
b. Objectives are broad and value-laden statements that lead to the philosophy of education.
c. Be idealistic and ambitious to begin with grandiose scheme for using taxonomy in all levels.
d. These are guidelines to be taught and learned where teachers and students evaluate learning.

23. Which of the following is NOT true?
a. Lesson plan should be in constant state of revision.
b. A good daily lesson plan ensures a better discussion.
c. Students should never see a teacher using a lesson plan.
d. All teachers regardless of their experience should have daily lesson plan.

24. In Music, Teacher 1 wants to teach the class how to play the piano in the Key of C. Which of the following should be his objective?
a. To play the piano in the key of C chords
b. To improve playing the piano in the key of C
c. To interpret property of chords of Key of C in the piano
d. To exhibit excellent playing of piano in the key of C

25. When using instructional material, what should the teacher primarily consider?
a. The material must be new and skillfully made.
b. It must be suited to the lesson objective.
c. The material must stimulate and maintain students' interest
d. It must be updated and relevant to Filipino setting.

Answers: 1B 2D 3C 4A 5A 6C 7A 8C 9A 10D 11C 12B 13A 14C 15D 16D 17D 18A 19A 20D 21C 22A 23C 24A 25B










Principles and Strategies of Teaching Part 2
1. Student A wishes to write a lesson plan. Which question should s/he asks herself/himself first?
a. What materials will I need?
b. How will I get things started?
c. What do I want to accomplish?
d. What exercises will I give my students?

2. Which of the following characterizes best an effective classroom manager? One who is friendly yet
a. Rigid
b. Demanding
c. Business-like
d. Buddy-buddy

3. Which of the classroom activities below is effective?
a. The concept learned is applicable to daily life.
b. The techniques and approaches used are varied.
c. The variety of instructional materials used is evident.
d. The laughter and enjoyment of students are contagious.

4. When is praise effective? When it
a. describes students present accomplishments
b. shows spontaneity, variety and other signs of credibility
c. focuses students attention on their own task relevant behavior
d. provides information to students about their competence and the value of their accomplishments

5. Which of the following is a divergent question?
a. How is water purified?
b. What are the parts of a sentence?
c. What is the most populated country in Asia?
d. What is the formula in getting the weight of an object?

6. Which of the following reading skill belongs to a higher level?
a. Drawing conclusion
b. Stating the main idea
c. Following directions
d. Noting specific details

7. Which of the following questions is classified as low level?
a. What is Science?
b. How is city differentiated from a province?
c. If given the chance to become a government official, what reform/s will you advocate? Why?
d. Who among the Filipino heroes and heroines do you like best? Explain.
8. Why does the teacher have to plan the day's activities?
a. This is expected by pupils.
b. This is required of a teacher.
c. The ability of the teacher is tested.
d. The accomplishment of the objectives is dependent of the plan

9. Which of the following should the teacher use to start the class discussion?
a. Narrow question
b. Convergent question
c. Memory question
d. Divergent question

10. What of the following characterizes best a well-managed class? When learners
a. are controlled by the teacher
b. blindly obey teachers' instructions
c. pursue their task without inhibition
d. are engaged in an activity that leads them to realize the set goal

11. Which of the following belongs to a lower-order thinking skills?
a. Teaching for meaning
b. Encouraging creativity
c. Asking convergent questions
d. Making the students aware of their mental processes

12. When should Teacher M undertake the task of setting up routine activities?
a. Every homeroom period
b. On the very first day of school
c. Every day at the start of the session
d. As soon as the students have adjusted to their schedule

13. Which of the following marks a conducive environment?
a. Excessive praise
b. Individual competition
c. Long assignments
d. Cooperative learning

14. Which of the following helps develop critical thinking?
a. Asking low-level questions
b. Blind obedience to authority
c. Asking convergent questions
d. Willingness to suspend judgment until sufficient evidence is presented

15.Teacher N wants to develop the comprehension skills of his pupils. How should his questioning proceed?
I. literal II. Interpretation III. Critical IV. Integration
a. I, II, III, IV
b. I, III, II, IV
c. I, II, IV, III
d. IV, III, II, I

16. Which of the following counters the teacher's role as facilitator of learning?
a. Does more talk than learners
b. Does less talk compared to learners
c. Makes use of interactive teaching strategies
d. Caters to multiple intelligence in the classroom

17. Which of the following practices violates the guidelines in asking questions?
a. Avoid cognitive memory questions
b. Call on pupils before asking the questions
c. Use probing questions to follow up incomplete answers
d. Sequence questions so that higher level questions build on the answers to lower level questions

18. Which of the following shows cooperation?
a. Doing all the work alone
b. Letting others copy from you
c. Collaborating with others in the group
d. Allowing others to dominate in the decision-making

19. Which of the following violates good discipline?
a. Practice
b. Attention
c. Modeling
d. Punishment

20. Asking a series of questions to a student is a violation of which technique in questioning?
a. Wait time
b. Prompting questions
c. Redirection
d. Probing questions

21. Which of the following should Teacher O practice more if he wants to give his students the opportunity to think critically?
a. Provide questions with clues
b. Give questions that require analysis
c. Give questions that deviate from the main topic
d. Allow the children to ask questions during class discussion

22. Which guideline in asking questions must Teacher P use to develop reflective thought and critical thinking among her learners?
a. Probing
b. Prompting
c. Wait time
d. Redirection

23. Which of the following practices is an effective way to start a lesson?
a. Checking the attendance
b. Scolding someone who was late
c. Evaluating the work done the previous day
d. Reminding the pupils of standards of listening

24. Which of the following routines is the best way to start a class?
a. Ringing the bell
b. Greeting each other
c. Making the children line up
d. Asking the children to clean the room

25. What is the most effective way to distribute papers/ materials in class?
a. Give pupils papers one by one
b. Let pupils come to the teacher one by one
c. Ask a leader pupil to distribute the papers.
d. Instruct pupils to "Get one and pass".

Answers: 1C 2C 3A 4D 5A 6A 7A 8D 9D 10D 11C 12B 13D 14D 15A 16A 17B 18C 19D 20A 21B 22A 23C 24B 25D




















Principles and Strategies of Teaching Part 3
1. Of goals of education, which relates to the strengthening of our society’s sense of belonging and identity?
A. Autonomy
B. Enculturation
C. Moral character
D. Citizenship

2. Of the following interventions, which is directly aimed at responding to the transitional gap between academicachievement and employment?
A. Deregulation of tuition fees
B. Voluntary accreditation of schools
C. School networking with business and industry
D. Identification of centers of excellence

3. Teacher Ernie makes sure that he covers the essential subject content, while treating them sufficiency or in-depth. What guiding principle is he following for lesson preparation?
A. Balance
B. Feasibility
C. Significance
D. Self-sufficiency

4. As preventive measure for classroom discipline, the teacher may restructure the program. How is this not done?
A. Reteach lessons difficult to understand
B. Remove tension level before proceeding with lesson
C. Modify lesson
D. Skip whole lesson unit altogether

5. Teacher Jose talks to students about their interests, what they did over the weekend, their progress in school work, etc. What positive approach to classroom management did Teacher Jose apply?
A. Trusting students
B. Being fair and consistent
C. Expressing interest for students
D. Being positive
. Of the following, which is a non-threatening style of disciplining unruly students?
A. Stand under heat of the sun
B. Do push-ups
C. Send to guidance office
D. Squat before the class

7. Among mistaken goals in the Acceptance Approach to discipline, what happens when students seek to hurt others to make up being for being hurt or rejected?
A. Revenge seeking
B. Power seeking
C. Withdrawal
D. Attention getting

8. Among mistaken goals in the Acceptance Approach to discipline, what happens when students are not getting the recognition they desire, continually seek help, and refuse to work unless the teacher hovers over them?
A. Attention getting
B. Withdrawal
C. Revenge seeking
D. Power seeking

9. Among mistaken goals in the Acceptance Approach to discipline, what happens when students feel helpless and rejected so that they remove themselves rather than confront the situation?
A. Withdrawal
B. Power seeking
C. Revenge seeking
D. Attention getting

10. To manage behavior, the teacher needs to be able to identify the mistaken goals of students. What is the hidden goal of students who become violent?
A. Goal is to seek power
B. Goal is to get attention
C. Goal is to isolate self
D. Goal is to get revenge

11. Facilities such as classrooms, fixtures, and equipment can often damage the morale of new teachers and become an obstacle for adapting well to the school environment. What should be the policy for assigning said physical facilities?
A. Needs of student’s basis
B. Position ranking basis
C. First-come, first-served basis
D. Service seniority basis

12. According to the guidelines on punishment, what does it mean if the teacher should give the student the benefit of the doubt?
A. Make sure facts are right before punishing
B. Doubt the incident really happened
C. Don’t punish and doubt effectiveness of punishment
D. Get the side of the students when punishing

13. Of subcategories of movement behavior, what is happening when the teacher ends an activity abruptly?
A. Thrust
B. Truncation
C. Stimulus-bounded
D. Flip-flop

14. Which of the following is true of a democratic classroom?
A. Teacher acts as firm decision maker
B. Students decide what and how to learn
C. Consultation and dialogue
D. Suggestions are sent to higher officials for decisions

15. Which of the following steps should be completed first in planning an achievement test?
A. Set up a table of specifications
B. Define the instructional objective
C. Select the types of test items to use
D. Decide on the length of the test

16. Teacher Francis organized a structured class discussion with two opposing sides and assigned speakers on the issue of contraceptives. What was this kind of class?
A. Brainstorming
B. Debate
C. panel discussion
D. symposium

17. Problems of discipline (misdeeds, lapses, minor offenses) can be reduced through enthusiasm which can be matched by the enthusiasm of learners. What can draw a laugh and reduce tension from all?
A. Verbal reinforces
B. Nonverbal gestures
C. Dialogues
D. Sense of humor

18. What best describes “puwede na” mentality vs. excellence in service/work?
A. Arduous preparation
B. Resignation to mediocrity
C. Committed work
D. Striving to be the best

19. If the children are cooperatively engaged with the teacher in a group project the children will discipline themselves as each member of the group exercises
A. Obedience to the teacher
B. Special interest
C. Peer influence
D. Moral compulsion

20. Which of these “combination of classes” is organized in places where the required number of pupils of the same grade levels has not met the required number to make up a separate class thus the teacher apportions class time for instruction to every grade level within the class?
A. Mutli-grade
B. Heterogeneous
C. Extension
D. Homogeneous

Answers: 1D 2C 3A 4D 5C 6C 7A 8A 9A 10D 11A 12D 13B 14C 15B 16B 17D 18B 19C 20A

You can download Principles and Strategies of Teaching Prof Ed reviewer here.

Do Not Sell My Personal Information
- LISTPH.COM