40+ Foods na Pampatibay ng Immune System kontra Coronavirus Disease

Labanan natin ang COVID-19, panatilihing malusog ang ating katawan sa pamamagitan ng pagkain ng mga pagkaing nagpapalakas ng ating immunity kontra sa Coronnavirus. Read more...

LET Reviewer: Professional Education 200 Questions with Answer Key

Professional Education 200 Questions with Answer Key

1. Flordeluna, an education student, was asked by Prof. Cruz to described accurately education. Which of the following statement will Flordeluna most likely choose?

a. A process of individual growth and social development
b. Growth resulting from academic study
c. Acquired basically through the teacher
d. Synonymous to formal schooling

2. Miss Orencia has been rated a very effective teacher. Which intellectual trait does Miss Orencia manifest?

a. Well groomed   c. Widely read
b. Tolerance  d. Intellectual honest

3. Miss Lucero is a newly appointed teacher. The principal handed a copy of the Teacher’s Code of Ethics. Which could have been the motive of the principal?

a. Acquaint her with principles of moral behavior, conduct and relationship in the practice of profession
b. Make her aware of the principles and rules prescribed under the authority of the state
c. Familiarize her with the generally accepted customs of right living in a society
d. Provides her a set of rules and regulation to observe in school

4. As a pioneer in the world ideas, what would be the teacher’s task?

a. Establishing instructional goals
b. Establishing standards of behavior
c. Leading children to acquire about his environment
d. Articulating social, political and economic traditions

5. Mr. Villena is a newly appointed teacher. The principal advised him to avoid any conduct which discredit the teaching profession?

a. Writing anonymous letters
b. Revealing confidential information to authorities concerned
c. Assigning underserved grades
d. Joining social drinking and gambling session

6. Education is a functional part of society. All except one are statements of social values of education. Which one is not?

a. Education refines human sentiments and feelings
b. Education orders and humanizes economic life
c. Education promotes wholesome family life
d. Education furthers community health

7. A teacher was found to be giving high grades to pupils who attend her church and low grades to those who are not. What human right is she violating

a. Right to life   c. Right to worship
b. Right to work   d. Right of expression

8. Ms. Manzano is badly in need of money. A rich parent of her pupil has offered. However, the pupil is a candidate for failure. What could be the best action for Ms. Manzano to take?

a. Refuse politely the offer and inform parents concerned that teachers are not allowed to receive money or favors from parents
b. Accept the money on condition that the parent promise to keep everything confidential
c. Accept the money but make it clear that this is not a condition for passing his child
d. Refuse the money and report the parent to the principal and to the PTA board

9. The school principal came to see and ask Mrs. Alarcon if he can observe her class. Mrs. Alarcon has not informed her pupils of the coming visitor. What should she do?

a. Sidetrack the principal when he visits by discussing problems with pupils and parents
b. Tell the principal that the children have not been informed and to come some other time
c. Ask the principal to give you enough time to prepare for his visit
d. Teach the class and continue with what has been planned

10. You have been promised the next promotion but you strongly feel that your closest friend who was considered for promotion is less qualified than you. You would like to complain but you do not want your best friend to know it. What would you do?

a. Convince your fried not to accept the new position
b. Accept the arrangement anyway you are next in rank
c. Talk the principal and tell him/her how you feel about the matter
d. Discuss the problem directly with the principal and let him suggest a solution

11. You observed that your principal is playing favorites. Some of your co-teachers can go home ahead of official time and can even choose the best schedule. What would be your appropriate reaction to this situation?

a. Try to win your principal and ask to be given the same privilege next time
b.  Give warning to the principal’s favorites that they’d rather be careful about their behavior
c. Follow strictly your official time, do not be influenced by your co-teacher’s behavior
d. Report both your principal’s behavior and your co-teachers violation of official time to your supervisor

12. Such psychological characteristics as the helplessness of nursery kids, the inborn curiosity of the primary school pupils, the social consciousness of high school students and the practical purpose of college students establish that:

a. the individual has certain characteristics of each level of development that makes him educable
b. Education is a basic need of the individual at every level of development
c. Education is psychologically based
d. Education is adjustment and adaptation

13. Intelligence plays a significant role in learning. Which statement is untrue?

a. The higher the intelligence, the greater the ability to earn
b. The higher is a basic need of the individual at every level of development
c. Education is psychological based
d. Education is adjustment and adaptation

14. Ms. Pulido a Grade one teacher, has observed that her pupils respond actively to various class activities. Why are her pupils teachable?

a. Their economic competence makes him receptive to education
b. Their independent makes them more obedient
c. They are more open to experience
d. Any of three is correct

15. As a teacher you enjoy certain rights which have corresponding responsibility. Which situation reflects balance of rights and authority?

a. allow your husband a once a week completely free night out with his own friends.
b. Ask your husband to give you once a week, a similar completely free night out with friends
c. Insist on going together on your once a week free night out
d. Refuse you husband request for a once a week night out

16. Which of the following is less evil? A teacher had to collect money from parents to defray expenses of an elaborate Graduation Program

a. request rich parents to start the collection and serve as model for the poor parents
b. Teach children to find means and ways to get the amount money needed
c. Ask children to deposit half of their money for recess to the teacher
d. Present a simple program to cut down on expenses

17. Your colleague has become a habitual borrower of money. How can you help her?

a. Request him to pay interest for money borrowed
b. Tell her to regularly bet in the lotto
c. Recommend your rich friend to her
d. Do not lend him anymore

18. In education as agent of modernization the curriculum tends to focus on well defined orientation. Which described best the curriculum in this sociological views?

a. future oriented   c. present oriented
b. past oriented   d. tradition oriented

19. Miss Teves who is firm believer of education as cultural transmission is equally interested in the following except one. Which is not a concern of education as cultural transmission?

a. current social issues
b. intentions or objectives
c. changes in the learners behavior
d. manner of making the learner functions

20. Mr. de Jesus, a teacher in aralingPanlipunan, strongly believes in education as agent of social and cultural change. What would be the emphasis of his lessons?

a. current social issues and problems of the student’s own community
b. social life of the “past” and the “far away”
c. political history of the “great” countries
d. historical and geographical facts

21. The function of schooling is determined largely by the generally accepted social conception of education. What is the function of the school curriculum in a school that regards education as cultural transmission?

a. To serve as a unifying element among social classes
b. To serve a boundary-breaking between social classes
c. To serve as an instrument to remove social status stratification
d. To serve as a boundary maintaining structure between social classes

22. Education and culture tend to be cyclical. Which of the following clearly explains this statement?

a. Culture is influenced by the school and the school is shaped by the school
b. Culture influences the school function as change agent
c. Culture is primarily transmitted by the school
d. Culture is learned basically from the school

23. Mr. delos Reyes views his students as a unique and responsible individuals. He plans activities and structures his teaching in such a manner that his students can develop his uniqueness. Which theory does he uphold?

a. Perennialsim   c. Existialism
b. Realism   d. Essentialism

24. Ms. de Guzman is a firm believer of Rousseau theory that education should be according to nature. To be in accord with nature, which of the following will Ms. De Guzman do?

a. Treat the child as little adults
b. Treat the child as a “noble savage’
c. Treat the child as though he was little adult
d. Treat the child according to he laws of growth and development

25. Ms. Pumaren is a pragmatic teacher. Which of the following ideas will she reject?

a. that knowledge is produced by a transaction between man and his environment
b. the values must alter as cultures and societies must change
c. that the mind is passive and receptive
d. that what works best is true

26. John Dewey regarded education as a continuous process of experiencing and recognizing experience. Which statement explains best his ideas?

a. Education takes place in school
b. Education goes on throughout life
c. Education continues anywhere, anytime
d. Education takes place formally with the teacher

27. The Philippine New Elementary School Curriculum (NSEC) gives greater emphasis on the development of basic skills especially the 3 R’s. What is the philosophical basis for this?

a. essentialism   c. Progressivism
b. Existentialism   d. Reconstructuionism

28. Values Education is an additional subject in the Philippine New Secondary Curriculum. Which educational philosophy justifies this change in the curriculum?

a. Humanism   c. Reconstructuionism
b. Existentialism   d. Progressivism

29. The establishment of special classes for the deaf-mute and the blind in various schools in the system is in consonance with education as:

a. formal discipline
b. the study of humanities
c. social reconstruction
d. scientifically determined process

30. The early Filipinos learned the rudiments of domestic work from their parents. Which method was used?

a. Trial and error method
b. Indoctrination
c. Tell me/show me method
d. Experimental method

31. In the recent years there has been an increasing emphasis on nonformal education. What is the major concern of nonformal education in the Philippine context?

a. Acquisition of appropriate vocational and technical skills
b. Dislike of white collar jobs
c. Eradication of illiteracy
d. Love of arts in all forms

32. The Philippine Education Act of 1982 defines the areas of concern of the three levels of the educational system. Which is the mission of elementary education?

a. An enlightened, disciplined, creative and productive citizen
b. Modern and up-to-date methods and materials
c. An effective and efficient teacher
d. Relevant and quality curriculum

33. Which of the following is the value thrust of the New Elementary Education?

a. Pursuit of higher intellectual and moral values
b. extension and deepening of social concerns
c. Development of a sense of nationhood
d. Preservation of democratic values

34. Socrates: Idealism:___________: Pragmatism

a. Plato    c. Dewey
b. Confucius  d. Locke

35. Rochelle brings all her books to school because she wants to please the teacher and get good grades. To which of the following levels of morality according to Kohlberg does she belong?

a. Conventional
b. Preconventional
c. Postconventional
d. Either preconventional or conventional

36. following Piaget’s Theory of Cognitive Development, Mrs. de Leon provides her students varied activities that enable them to classify objects according to more than one variable, rank order items in logical series and understand that amounts of mass or liquid do not change because their shape does. The development tasks can be expected to be performed by

a. elementary school children
b. high school students
c. college students
d. preschoolers

37. The nature-nurture controversy gave rise to conflicting theories of human development. Mrs. Gloria, a grade school teacher, however believes that both heredity and environment interact to facilitate the total development of her pupils. Therefore, Mrs. Gloria is likely to support which of the following statements?

a. Intelligence is entirely hereditable
b. intelligence is a function of 50% heredity and 50% environment
c. Intelligence is more influenced by environmental than hereditary factors
d. Intelligence can be improved by exposing a child to a stimulating environment

38. Ms. Lagdameo a high school teacher, is aware of the fact that puberty brings new feelings about the self, as well as new attitudes in other people who relate to the maturing child adolescent. How may she best help her high school students develop positive attitudes towards self and others?

a. Orient them on the typical characteristics of adolescents
b. Ask them to write their own perceptions of themselves and others
c. Encourage a seminar on personality development among adolescents
d. Organize a seminar on personally development among adolescents

39. Allysa does not do anything in class. She will only complete a task if you sit with her and continually tells her that what she is doing is correct, During her free time she sits at her desk starting into space. If you ask her what she’d like to do she just smiles sweetly and shakes her head negatively. How would you describe Allysa’s behavior

a. passive-antagonistic  c. indifferent-shy
b. passive-dependent  d. proud-aggressive

40. Mrs. Rubio, a kinder teacher, observed that the pre school children have generally short attention and interest span. What kind of class activities should she select for them?

a. long but interesting
b. both easy and difficult
c. challenging and interesting
d. short, varied and interesting

41. Mrs. Ledesma is observing Patrick frequently misbehaving every time the class is in session. She believes that every behavior of an individual has its underlying causes. Therefore, what would be her initial reaction towards Patrick’s misbehavior?

a. find out why he misbehaves
b. report him to the principal
c. talk with his parents
d. reprimand him

42. In mathematics the teacher believes that how students learn may be more important than what they learn. Form this principle which of the following is particularly important?

a. Knowing how to solve problems
b. Determining the givens in a problem
c. Solving the problem within time limit
d. Getting the right answer to a ward problem

43. In the class of Mrs. Riza some children are usually more active than others, as in other class. Extremely high levels of activity or hyperactivity are sometimes considered problematic. How may she help a child who is hyperactive?

a. give him challenging activities that are appropriate to his ability level and interests
b. allow him to spend longer time at the playground until he gets tired
c. make him the leader of the class
d. transfer him to another class

44. Richard and Raymund are identical twins. Should Mrs. Legaspi, their teacher, put them in one class/

a. No., they should be given a chance to develop their won identity
b. Yes, the teacher can handle both of them in one class anyway
c. Yes, they have to be together to lend support to each other
d. No, competition would be a problem

45. Grace usually used the correct pleural form of “loaves” and later used the plural but incorrect form loafs. Which best account for learning?

a. rule theory
b. reception theory
c. discovery learning theory
d. conditioning theory

46. Mrs. Lopez is starting a new unit “Matter and Energy”. She starts off with an advance organizer. Which principle does Mrs. Lopez apply?

a. Assist students to identify meaningful relationships
b. Organize material into appropriate learning units
c. Provide for correct responding on the first trial
d. Arrange for appropriate practice

47. Mrs. Martinez asked her pupils to use the Atlas in correcting their answers to test in geography, Which teaching principle is exemplified by such teacher’s action?

a. Organize material into appropriate learning units
b. Provide for correct corresponding on the first trial
c. Encourage for independent evaluation
d. Arrange for appropriate practice

48. Mrs. Zobel, a home economics teacher, constantly gives verbal guidance to her pupils while practicing a sewing skill. What is the value of giving verbal guidance in improving pupils learning behavior?

a. Directs pupils attention to more adequate and better techniques and those already acquired
b. Promote growth of interest of pupils into the learning tasks
c. Improves the informational feedback
d. Facilitates perfection skills

49. As part ofthier guitar lesson, Mrs. Araneta the guitar teacher, scheduled the young beginners to play for 30 minutes daily three times per week. In terms of psychomotor learning. Mrs. Araneta’s action illustrates

a. skill perfecting   c. distributed practice
b. skilled performance  d. mass practice

50. Mrs. Ayala has observed that several of her pupils do not show respect for school authorities. Which of the following would best help her?

a. Use more rewards initially with the pupils who have shown respect for authorities for the first time
b. Maintain the same level of rewards for all pupils who have shown respect for authorities
c. Hold rewards until everyone in her class manifest respect for authorities
d. Vary levels of reward for those who have shown respect for authorities

51. It is important for Sharmaine to study to pass her subjects. If she fails she cannot take the regular loads next semester. Which of the following concepts of motivation best describes the situation

a. Motivation is a number of ideas that directs an individual
b. Motivation is the desire to approach some things
c. Motivation is a statement of desires and goals
d. Motivation is likes and dislikes

52. Angelie is learning to change fraction to percentage. Every time she answers correctly the practice exercise, his teacher gives her a peso. In this situation which of the above is the operant

a. peso
b. Angelie
c. the practive exercises
d. the act of changing fraction to percentage

53. Marielle differentiates between bungalow, nipa hut, a wooden 2 storey structure and apartment and treat them as house. Marielle now has attained a concept of house at the

a. formal level   c. identity level
b. classificatory level d. concrete level

54. Mrs. Valdez provided a reading material of varying levels of difficulty to the three groups of learners. Which principles is implemented by her action?

a. Utilize individual’s need to achieve
b. Help each student attain goals
c. Provide informative feedback
d. Focus students attention

55. Mrs. Livara is a teacher of Freshman English. Which development sequence in language development should she follow/

a. Discriminates colors, discriminates objects, discriminates words.
b. Discriminates objects, discriminates colors, discriminates words
c. Discriminates words, discriminates objects, produce speech
d. discriminates objects, discriminates words, produce speech
56. Mrs. Vidanes wants  to eliminate Brayn’s behavior of shouting answers without being called. Which is the initial action for the teacher to take/

a. reward Bryan whenever he demonstrates acceptable behavior
b. find out what reinforces Bryan’s behavior
c. yell at Bryan whenever he shouts answer
d. assess Bryan’s level of achievement

57. Michael has been caught cheating in the examination several times. As always he would give her a very repentant, “I’m sorry, give me another chance”’ What makes “I’m sorry, give me another chance” appealing for fair minded teacher?

a. it make students acknowledge wrong doing and promise to do something about it.
b. It provokes a battle giving the teacher greater fire power
c. It place s a premium on being liked and disliked
d. it makes teacher heel helpless and guilty

58. Mrs. Balagtas, a science teacher, is developing the concept of evaporation. Which of the following tasks would not help her students to develop such concept/

a. Presents the concepts successively rather than simultaneously
b. Present adequate examples and  nonexamples of the concept
c. Present concepts of high than of high than low dominance
d. Establish the limits of the concept

59. In handling he communication of displeasure, Mrs. Santos always writes down what happened and what she wants to happen. When would be the best time to do this?

a. After cooling down period
b. Before the situation cools off
c. Anytime the teacher is in the mood to do it
d. immediately after occurrence of displeasing behavior

60. Dianne’s fear of the doctor most likely can be overcome though

a. counter conditioning
b. instrumental learning
c. generalized reinforcement
d. spontaneous recovery

61. Teachers may tend to regard affective development as secondary or supplementary to a significant tasks. Which of the following indicates such view?

a. Understanding the causes of pupil’s behavior
b. Assisting students to overcome negative behaviors
c. Getting samples of activities that are exciting to learners
d. Understanding how he/she reacts to varying pupil’s behavior

62. Kaye fainted during the first object of the morning session. When asked, she reported that she did not have any breakfast, What psychological principle explains the situation?

a. Self-actualization need principle
b. Psychological need principle
c. Physiological need principle
d. safety need principle

63. Which would explain Charle’s effort to lay basketball well?

a. Roger’s actualizing tendency
b. Skinner’s reinforcement
c. Thorndike’s law of effect
d. Hull’s need reduction

64. Which of the following principles motivation is applied by a teacher who uses specified comments such as “Excellent”, keep it up!, “Try o do still better!” “You can do it” and “You can raise this grade?”

a. acquiring information concerning appropriate behaviors is associated with better performance
b. Attending to a  learning task is essential in initiating a learning sequence
c. Setting goals require learning tasks at an appropriate difficulty level
d. Intending to achieve success is essential to realistic goal setting

65. When a teacher specifies an objective in her lesson plan, he is motivating through

a. commitment   c. conceptual cluster
b. goal setting   d. reasoning

66. Patricia’s parents were killed by the Japanese during the war. Which would be least effective in changing her strongly biased attitude towards the Japanese?

a. Using group techniques
b. Providing informative experience
c. Using counter-conditioning techniques
d. Providing for pleasant emotional experience

67. When a Physical Education teacher lists the specific skills the student should be able to demonstrate at the end of a semester, he is

a. engaging in skill analysis
b. establishing prerequisites
c. specifying instructional objectives
d. communicating the courses content

68. In providing for the needs of her children who among the following pupils will Mrs. Abad most likely overlook?

a. Jerome, a slow learner
b. Shaina, a frequent absentee
c. Stephanie, a timid quiet girl
d. Janelle, an improverished child

69. To make of the consequences of having a big family, the AralingPanlipunan teacher asked her students to present some situations common in the home of big and small families by group. She gave the students ten minutes to think and organize before they act out the situations, What technique is used by the teacher?

a. Socio-drama   c. Role playing
b. Pageant  d. Dramatization

70. Every teacher has develop varied mental processes and skills among students. Which mental process is being emphasized when it tries to develop among them the skill of remembering words or ideas in a definite order, such reciting rhymes and poems, or singing a song from memory?

a. analytical thinking  c. reflective thinking
b. rote association  d. logical sequencing

71. Mrs. Varela asked her Grade VI children to narrate some experiences during the recent earthquake before she tackles how earthquakes develops. What process is this?

a. Apperception   c. Application
b. Evaluation   d. Motivation

72. Miss Palmery, an English teacher, taught her children how to make use of the dictionary. She tried to illustrate how to use this, because she knows they can apply dictionary skills in all subjects. What type of lesson is being illustrated by Miss Palmiery?

a. Examination   c. Supervised-study
b. Review   d. Appreciation

73. The science teacher gave a test before a unit was taken up. The purpose in administering the test was find to out the weaknesses and strengths of the class with regards to the unit. What type of lesson is being illustrated by Miss Palmiery?

a. Standardized
b. Diagnostic
c. Summative
d. Formative

74. Ms. Morales started her lesson with the statement of generalization. Then she asked her pupils to undertake activities to prove the correctness of the generalization before letting her pupils give specific examples or cases. What method did she use/

a. Discovery   c. Deductive
b. Problem solving  d. Inductive

75. Ms. Palma always motivates her lesson by singing songs, recitng rhymes and poems and playing games related with the new lesson. Then she solicits information from the class by letting them cite own experiences. This is apperception. In what part of the plan do motivation and apperception fall?

a. Application   c. Development
b. Evaluation   d. Preparation

76. All these objectives are general, which one is specific?

a. To describe the process of evaporation and condensation
b. To understand the plot development in scene 1 & 2
c. To acquire proficiency in typewriting
d. To develop a lasting love for poetry

77. To prove the truth of the concept “Air has weight”, Mr. Roman grouped his children into four groups. He gave each group a ser of materials to perform some experiments which will verify the correctness and worngness of the concept. The groups were also given activity cards where he procedures from the experiments are indicated. So al the groups performed the experiments, after which they filled up a chart to show the result of such activities. This is an illustration of

a. demonstration method  c. Process approach
b. Laboratory method  d. Discovery approach

78. When Elizabeth looked at her textbook it says that the population of the Philippines is 74,000,000. When she looked up the world alamanac its 65,000,000, when she referred to the reference books of her sister she found another data? What does this try to show?

a. The textbook serves as a reliable and accurate source of data
b. The textbook should not be regarded  as infallible
c. The textbook gives the most accurate data
d. The textbook data are changeable

79. In what teaching situation can an experiment turn to be a demonstration lesson?

a. When few children perform the experiment in front while others observe
b. when children set-up a control to test the variable being tested
c. when children gather data before formulating conclusions
d. when children perform the experiment by themselves

80. Ms. Manalo lacks materials and equipment for several groups to perform an experiment. What alternative method may she use?

a. Project   c. Experimentation
b. Laboratory        d. Demonstration

81. In her Art class, Miss de Leon allows her students to draw and paint using varied media. She invites every student to present their finish composition and talk about them. What principle of method is illustrated by the teacher’s action?

a. Method liberates the earners
b. Method stimulates thinking and reasoning
c. Method provides for individual differences
d. Method provides for growth and development

82. The lesson that the teacher intends to take up this coming week are the lives of great men, significance of some innovations, and emulating the good characters the good characters found in stories and movies. What type of lesson will be best for these topics?

a. Development lesson
b. Appreciation lesson
c. Supervised study lesson
d. Application lesson

83. Panel discussion has its place in almost all objects. Which lesson is most appropriate for panel discussion?

a. Structure of atom
b. Occurrence of tides
c. Preparing balance diets
d. Prons and cons in using antibiotics

84. In inquiry, the teacher asks opening questions to invite responses from children which require great range of cognitive skills. Which opening is most fitted for inquiry lesson?

a. What is the name of the movable part of an airplane wing?
b. How many legs does a grasshopper have?
c. Why do birds fly south in the winter?
d. Which planet is closest to the sun?

85. Mrs. Lacson is excited about trying out cooperative learning. Which should be her primary consideration?

a. At least 10 members in a group
b. Homogenously grouped
c. Interdependence of students in performing learning should be stressed
d. Permanet roles for everyone in the group activity

86. Ms. Timbol is using cooperative learning approaches in her social science lessons. She is quite successful in establishing a cooperative ethics characterized by a safe, caring community learners. What will be her initial step in order to successfully implement cooperative learning approaches?

a. Identify academic and social objectives
b. determine group size and membership
c. Establish positive interdependence
d. Arrange the learning environment

87. Ms. Sagmit has shifted from a very traditional to contemporary notion of an experiential learning in her teaching, She always finds means and ways by which students learn with and from each other by attempting to identify, and then implement solutions to their problems and opportunities. what kind of learning is emphasized by Ms. Sagmit?

a. action learning   c. group learning
b. self learning   d. personal learning

88. Problem-based learning has been conceptualized in various ways. What is the first essence of this procedure?

a. Implement solution
b. Start with a problem
c. Generate possible solution
d. Explore the problem

89. Mrs. Aparejado a teacher in Values Education, focuses her activities on effective learning. She employs experiential methods, centered around group discussion, or peer work/co-counseling, guiding imaging, narrative exercises, diaries and autobiographies. What type of experience is prioritized by these experiential strategies?

a. Non traditional learning
b. social change
c. personal development
d. problem-based learning

90. In Mrs. Pangilinan’s lesson plan one of the objectives is “Described the water cycle form a given diagram”. this objective

a. States the condition for the performance behavior
b. describes observable performance behavior
c. follows all the criteria of a useful objective
d. describes learner performance

91. In the partner learning approach it is necessary that effective instructions and effective interpersonal skills are acquired. Who has or needs to acquire these skills?

a. tutees    c. teacher
b. tutor    d. all of these

92. MigsZulieta upholds that the needs and interest of the learner should be the basis of his educational program. Which is more likely to the strongly reflected in Miss Zulieta’s plan?

a. Objectives that are focused on social judgment
b. Objectives that are activity centered
c. Objectives that are social nutrition
d. objectives that are child centered

93. When effective planning allows for revision, adaptation of preselected methodologies, activities, materials and evaluation instrument to meet student needs, the teacher considers

a. success    c. congruence
b. flexibility    d. motivation

94. In any planning process, which variable will stongly affect the teacher’s action

a. content   c. teacher
b. students   d. materials

95. In which of the following instructional events in the lesson –plan the principle of variety would be most important?

a. Providing feedback
b. Assessing the behavior
c. Eliciting the desired behavior
d. Presenting the stimulus material

96. Ms. Campos, a newly appointed teacher, was assigned to teach science in the intermediate grades for which she has very little background. As a result, she has been experiencing considerable anxiety both because she is new and because she lacks confidence in the subject where she was assigned. After spending considerable time in planning she discovered that the use of transparencies will keep the floe of her discussion going. What planning function manifests itself in this teaching situation?

a. Planning personalizes the curriculum
b. Planning reduces expenditures of time and effort
c. Planning serves as means or organizing instruction
d. Planning considers  the relevance and congruence of contents with objectives

97. Long before the start of every school year, Mrs. Solis has  already started developing her own comprehensive plan based on the recommended curriculum. Which explains best Mrs. Solis action in relation to the curriculum?

a. Planning “Screened” possible differences between the curriculum plan and the implementation process
b. Planning reduces possibilities of getting out of the planned curriculum
c. Planning is entirely dependent on the approved curriculum
d. Planning personalizes the curriculum making it her own

98. A part of Miss Medina’s planning in Consumers Mathematics is displaying can if diet softdrink, box of milk , one pound package of spaghetti, and box of cereal for the unit in ratio, proportion and percentage. What could be the teacher’s purpose for this particular planning task in science?

a. Gain attention
b. Present stimulus material
c. Elicit desired behavior
d. Stimulate recall of prerequisite

99. Miss Tengco taped one of the “Sesame Street’ series and slowed this to class. Which of the following generalization under which the utilization of “Sesame Street” as an instructional materials was developed/

a. Children learn by observing and imitating
b. Instruction should be reduced to entertainment
c. The TV teacher is accepted by younger children
d. Indirect method should be used to teach cognitive skills

100. During her planning, Mrs. Geronimo always provides for he development of all essential knowledge and understanding, intellectual, manipulative skills and attitudes. What principle is reflected in her action?

a. Principle of organization
b. Principle of unity
c. Principle of balance
d. Principle of need oriented

Answer Key:

1. a
2. c
3. a
4. c
5. b
6. d
7. c
8. c
9. d
10. d
11. c
12. b
13. b
14. c
15. c
16. d
17. d
18. a
19. d
20. a
21. a
22. a
23. c
24. d
25. a
26. b
27. a
28. c
29. c
30. b
31. a
32. a
33. b
34. c
35. c
36. a
37. b
38. a
39. b
40. d
41. a
42. a
43. a
44. a
45. b
46. b
47. c
48. b
49. a
50. d
51. a
52. d
53. d
54. c
55. d
56. b
57. a
58. c
59. d
60. d
61. b
62. c
63. a
64. b
65. b
66. a
67. c
68. d
69. c
70. b
71. a
72. c
73. c
74. c
75. a
76. a
77. b
78. b
79. a
80. b
81. b
82. b
83. b
84. c
85. c
86. a
87. c
88. b
89. c
90. a
91. b
92. d
93. b
94. b
95. a
96. c
97. b
98. b
99. a
100. c


101. Mr. Fernando, a Geography teacher, integrates the learning activities and materials with real life. In line with the principle of expanding environment her context should start with

a. projection into the future
b. adventures into outer space
c. local situations and community
d. lands and people beyond Philippine shores

102. When Ms. Narvaez selects activist and materials for her Social Studies lessons that stimulate curiosity and satisfy the need to know, which criterion is meet?

a. Criterion of organization
b. Criterion of authenticity
c. criterion of appropriateness
d. Criterion of interest

103. The Grade 6 Science teachers are engaged in panning the units for Science. Which of the following activities will not be engaged in by the group of teachers?

a. rearranging or adding lesson content to provide task-relevant prior knowledge
b. translating unit outcomes/objectives into specific lesson objective
c. classifying unit outcome/objectives at a higher level of behavior
d. breaking the lesson contents into chunks

104. Miss Tantengco is teaching a lesson on “sounds”. Assuming that no task-relevant prior knowledge is required , what should be the starting point of her lesson?

a. comprehension of principles
b. knowledge of principle
c. comprehension of concepts
d. knowledge of concepts

105. What is the primary reason  why teacher should take a system perspective?

a. Lessons prepared will always be a part of something greater
b. Lesson plan is composed of interrelated parts of a system
c. Lesson plan is a part of the total school system
d. Lesson planning is a systematic process

106. Ms. Valenciano is using questions to initiate earning. Which of the following questions focus learner’s attention or a given topic or issue?

a. Will you read your assignment?
b. Mike is transferring to another school
c. When do energy requirement decrease?
d. What do you think will happen if I combine this two chemical?

107. In which of the following situations does a teacher formulate low level questions?

a. when learners need to analyze a situation
b. when he wants learner to draw inferences
c. when he wants his students to retrieve facts
d. when the learners need to establish relationship

108. During a cooking demonstration lesson. Mrs. Cojuangco asked this question: “Why don’t you pare the apple?’ What does this question express?”

a. A directive without implicit questions
b. Expresses command with implicit question
c. A command with an interrogative operation
d. Sounds like a question with an implicit command

109. Everytime Ms. Montalban introduces unit in Social Studies she always prepares five or six pivotal questions. What is the function of these questions in the whole instructional process?

a. Allows for deliberation
b. Fosters an active audience
c. Gives the lesson unit and coherence
d. Encourages students to think about the question

110. Which of the following high level questions ask the learner to understand certain stimuli before making any interpretation?

a. What connection does the chart show between the number of accidents and the frequency of holidays?
b. Describe in your words the scene which greeted the main character on his arrival airport
c. What are the three situations in which other questions would be appropriate?
d. Which of the following statement is most likely true?

111. Ms. Abelardo has been having discipline and management problems in her English class. What question tip may sustain the students’ attention?

a. Ask questions that contribute to continuous learning
b. Ask questioning that are memory testing
c. Ask questions that are stimulating
d. Ask questions that are sequential

112. Miss Reyes is using questions for instructional purposes. What characterizes best instructional questioning?

a. generally divergent
b. generally convergent
c. designed to elicit information from students
d. intended to get feedback on students learning

113. At the start of the school year, Ms. Oriondo attends first to matters pertinent to management task. What could have been her primary goal?

a. Increase the proportion of classroom time to constructive and productive activities
b. Increase the pupils’ interest in her daily instructional activities
c. Increase the effectiveness of her teaching strategies
d. Increase the quality of her teaching performance

114. Every morning it is routinely for Miss Canlas to arrange pupils’ chairs and tables appropriate for the lesson for today, check the safety of the room and materials and other similar activities that will promote an orderly and safety environment. She is exemplifying

a. content management  c. context management
b. conduct management  d. combination of A,B,C

115. How can Mrs. Nolasco best handle  the routine of attendance taking upon entering the room?

a. Ask students to write their names on slips of paper and drop them in an “ Attendance Box”
b. ask students to turn their names from a pocket chart placed inside the room
c. ask a monitor to check and record orally the attendance by rows and tablets
d. call the roll as fast as possible before starting the day’s lesson.

116. Whenever Ms. Sanchez gives statements such as,  Do you think you can do that again?” and “ Can you try as hard tomorrow?”, she is rendering:

a. Feedback progress  c. motivated challenge
b. consequential reward d. praise statement

117. Mrs. Medina, a Grade Vi teacher, is faced with problem of gender bias in assigning work task. Everytime she would request for volunteers she would received remarks such as “those are boy’s task or girl’s task.” A boy never got to dust the desk because dusting is a girl’s task or a girl did not empty the waste can because that was reserved for boys. Those gender-biased stereotypes simply no longer exists even in the curriculum of the elementary schools. Which is the key criterion that should guide Mrs. Medina to avoid gender bias in assigning work task?

a. Ability of the individual whether male or female to compete the ask
b. No criterion is needed both boys and girls can be assigned any task
c. Alternated opposite gender task assignment
d. Intellectual and physical demands of task

118. For quite sometime, Liezl habitually says “no” to work assigned to her by the teacher. Which of the following is a questionable technique in handling Liezl who refuses school work?

a. Focus on situations where the pupil shows an interest
b. Treat all pupils who refuse to any work equally
c. Reduce criteria for the correctness of a task
d. Immediately confront the pupil concerned

119. Mrs. Pabalan wanted to establish control on the very first day. Which action is imperative for her to take/

a. Give only compliments and no scolding or correcting pupils
b. Establish yourself immediately as the supreme commander
c. Give a long assignment top command respect
d. Be in room when the pupils arrive

120. It has been a routine for Ms. De Belen the first fifteen minutes collecting materials from students. What is the primary reason why this practice should not be established?

a. Students have the habit of packing up their things and shutting down their minds at the beginning of the class
b. Students are likely to remember things that occur past beyond the middle of a learning sequence
c. Students are potentially most alert and receptive to instruction when the new activity is begun
d. Students are likely least task-oriented at the first few minutes of a class session

121. Miss Rivera is busy developing a cluster of concepts on matter. She notices Dave busily making several paper airplanes. Which of the following is the best way of handling Dave’s misbehavior?

a. Continue teaching but make your way to Dave. Without a word place a ready note card “It seems you are disturbing the class. Please stop right now. return card after class.”
b. Stop the less. Tell the class to look at Dave and observe what he is doing. Let them comment on what they observe
c. Call Dave to bring all the paper airplanes and ask him to discuss the importance of airplanes in the modern age
d. Ask difficult questions and call Dave to answer them in succession

122. Mrs. Estrada prefers to use low profile classroom control like eye contact and hand gesture to high profile from like. “Stop walking around, settle down and get to work.” Which of the following justifies Mrs. Estrada’s action?

a. Low profile form of control is simple and time saving
b. Low profile form of control minimizes teachers visibility
c. Low profile from of control directs attention of the class to target pupils
d. Low profile form of control has low probability of its distracting other members of the class

123. Mrs. Cortez is bothered by many pupils who are off tasks during her demonstration of a science process. Which of the following intervention is most effective?

a. Eye contact  c. Asking an answer
b. Touch/Gesture  d. Questioning consistently

124. Mrs. Santillan has caught several students peeking at their notebook during an examination. What should be the initial action on her part?

a. Confirm the dishonesty and send the pupils caught cheating to the principal’s office
b. Call class attention to the cheating committed by pupils
c. Announce disapproval of the pupils’ behavior
d. Take the pleasure of the pupils

125. Pauline inspite of her I.Q, has been getting low grades and performing poorly in almost all the academic subjects. Her father went to see her teacher, what is the best way to manage the situation?

a. Tell Paulin’s father a solution by which she can be helped to improve her performance
b. Tell Pauline’s father that he should not complain because you computed her grades objectively
c. Direct Pauline’s father to complain to the principal
d. Advice Pauline’s father to get a tutor for her

126. At the end of the periodical examination,  Mrs. Gonzales administered a summative test in Filipino. After scoring the test papers she assigned grades to each test score such as 95,90,85 etc. What process did Mrs. Gonzales use?

a. Ranking   c. Computation
b. Measurement  d. Evaluation

127. Which measure of central tendency is usually affected by extreme scores?

a. Mode    c. Median
b. Mean    d. Quartile

128. The graduating students need information regarding future occupation where they will most likely succeed. What kind of test will the guidance counselor administer?

a. Survey test   c. Aptitude test
b. Achievement test  d. Attitude test

129. In Sta. Teresita Barangay High School, majority of the students who got very high scores in the entrance examination got very low grade point averages at the end of the year. What type of validity does the examination lack?

a. content   c. construct
b. predictive   d. concurrent

130. Which will you least use as measure of central tendency?

a. Median   c. Mode
b. Mean    d. Arithmetic Mean

131. In terms if its given difficulty and discrimination indices, which item should be rejected?

a. Difficulty index.21 and discrimination index .24
b. Difficulty index.25 and discrimination index .30
c. Difficulty index .70 and discrimination index .65
d. Difficulty index .16 and discrimination index .15

132. Janice in Grade Vi has a percentile rank of 90 in achievement test in language. This mean that ________

a. The scores Janice’s obtained was as high as the scores made by 90% of the pupils to whom the test was give
b. Eighty-nine pupils obtained scores lower than what Janice obtained
c. 90 percent of the sixth graders obtained scores higher than Janice
d. In the class of 100 sixth  graders Janice is 90th from the top

133. What is the first and perhaps the most important step which a teacher should take in constructing a test?

a. Know the objectives
b. Look over the old test questions
c. Prepare the table of specification
d. Write the preliminary draft of the test

134. Mr. Villamin graded the essay question of his class in Literature. What procedure could he use to reduce the subjectivity of the essay examination?

a. Correct the papers of the bright pupils first to establish the highest score possible
b. Grade the paper twice and get the average of two grading
c. Grade all of one paper before going on the next
d. Ask another teacher to grade the paper

135. Miss Nava is constructing a 100 test items for the fourth grading period in Mathematics. How many items should she have in the preliminary draft?

a. 125 to 150 items
b. 150 to 200 items
c. 110 to 125 items
d. 200 to 250 items

136. What percent of the cases in a set of measure lie before the third quartile of Q3?

a. 25%           b. 50%          c. 755          d. 65%

137. Which is not an example of research?

a. Preparation of a project report in Science
b. A survey of the survey habits of BEED Freshman students
c. Development and validation of learning modules on Statistics
d. A study of the effect of the level of aspiration on achievement of prospective teachers

138. A teacher-researcher wanted to know the attitude of college students toward the school uniform. She stood by the canteen door at lunch tine and asked every fifth student who came for lunch. What sample did she used?

a. Biased    c. Random sample
b. Fixed sample   d. Uneven sample

139. Why should guidance be an integral party of the school program?

a. Learners and confronted with present day realities and challenges which they themselves cannot handle
b. Learners need to be guided so that they may become useful members of the society
c. Learners need to help in their personal and academic problems
d. Learners are still young to be left to themselves

140. Being part of the total guidance program, the first task of the classroom teacher is to

a. exemplify a high level of personal adjustment and self-actualization
b. foster the development of positive attitudes
c. know and understand the student
d. be warm to each other

141. Michelle has been reported buy her teacher to be habitual absentee and consequently a poor achiever in the class. What initial step should she take?

a. Report her to the discipline officer for appropriate action
b. Talk with her and encourage her to unload her problems
c. Recommend her to transfer to another school
d. Call her parents to a case conference

142. There are indications that Shaina is an autistic child, What should Mrs. Abella her teacher, do to help her?

a. Recommend a tutor for Shaina
b. Tell her parents to transfer her to another school
c. Ask Shaina to stay to stay and give her extra care and attention
d. Advise her parents to take her to a specialist for diagnosis

143. Ms. Revilla, a classroom teacher is aware that she is also expected to perform guidance function. She has been helping her pupils in their personal and academic problems. What must do if there are cases which she finds difficulty to handle?
a. Refer them to the guidance counselor who has the professional competence to handle such cases
b. Try to solve them. There are practical solutions to every problem
c. Bring them to the attention of the school principal
d. make referrals to outside agencies

144. For quite some time, Joseph, a Grade VI pupil has been displaying unusual behaviors which have adversely affected his performance. How may Ms. Ramos, his teacher, best given the necessary help?

a. seek the advise of child psychologist
b. Refer the pupil to a psychiatrist
c. Arrange for a case conference
d. Conduct a case study

145. Margaret, a Grade V pupil, can hardly expressed her inner feelings to the guidance counselor. What guidance technique may be utilized so that she may unload herself and be given the necessary help/

a. personality test 
b. projective technique
c. sociometric test
d. autobiography

146. At the beginning of the school year, Ms. Mina wants to acquaint herself with the personal background of her Grade VI pupils particularly their needs, interest and characteristics. what is the most practical thing that she must do?

a. Give them a series  of psychological test
b. Ask them to fill up personal data sheets
c. Send a questionnaire to their parents
d. Interview them one by one

147. What is the focus of developmental guidance?

a. Developing the varied interest, abilities and needs of students, individually and collectively
b. providing students with ample opportunities to develop their innate talents
c. Identify students with personality and behavior problems
d. Facilitating the total development of the students

148. Charlene, a graduating high school student is confused about what course to take in college. She seems to be torn between teaching and accountancy. How would you help her?

a. Persuade her to follow your step as a teacher
b. Tell her to heed the advise of her parent
c. Refer her to a college guidance counselor
d. Ask her to take an aptitude test

149. Valerie’s parents often times complains about her low grades in the report card. Despite the explanations of her teachers, Mr. and Mrs. CariƱo insist that Valeria deserves higher ratings. What is the proper thing for her teacher to do?

a. Change Valerie’s grade to pleased her parents
b. Request the principal to talk with Valerie’s parents
c. Show to the parents the actual computation of Valerie’s grade
d. Ignore Valerie’s parents. The would not listen to explanations anyway

150. Mrs. Serna administered a sociometric test to her class. The sociogram reveals that three students have formed an “island” in the class. What is the best thing for Mrs. Serna to do?

a. Ignore the result of the sociogram
b. Let the thee students be together all the time
c. Discourage them form being together in every class activity
d. Introduce activities where they can join other members of the group.

151. Sheryl, a freshman education student, was asked by his professor to describe education accurately. Which of the following statement will Sheryll most likely choose?

a. Synonymous to formal schooling
b. Growth resulting from academic study
c. Acquired basically through the teacher
d. A process of individual growth and social development

152. Mis Diegor has been rated as a very effective teacher in disseminating current information in her Social Studies Class. Which intellectual trait does Miss Diegor manifest?

a. Widely read   c. Tolerance
b. Intellectual honesty d. Well groomed

153. Miss Victoria considers herself a pioneer in the world ideas. What would be her relevant task?

a. Establish instructional goal
b. Establish standards of behavior
c. Lead children to inquire about their environment
d. Articulate social, political and economic traditions

154. Miss Sales is a newly appointed teacher. The principal handed her a copy of the Professional Code of Ethics. What could have been the motive of the principal?

a. Give her a set of rules and regulation to observe in school
b. Familiarize her with the generally accepted customs of right living in the Philippine practice of profession
c. Make her aware of the principles and rules prescribed under the authority of the state
d. make her aware of the principles and rules prescribed under the authority of the state

155. As a teacher, which of the following actions would you judge as unprofessional?

a. Engaging in gainful employment
b. Seeking position known to be vacant
c. Giving due notice in case of absence
d. Taking professional matter directly to the highest authority

156. Miss Delgado is a newly appointed teacher. The principal advised her to avoid any conduct which discredits the teaching profession. Which of the following action is permissible in the teaching profession?

a. Writing anonymous letters
b. Assigning underserved grades
c. Joining social drinking and gambling session
d. Revealing confidential information to authorities concerned

157. Which statement is NOT regarded as a social value of education/

a. Education furthers community health
b. Education promotes wholesome family life
c. Education orders and humanizes economic life
d. Education refines human sentiments and feelings

158. In education as agent of modernization the curriculum tends to focus on well defined orientation. In this sociological views, which describes best the curriculum?

a. future-oriented   c. present-oriented
b. past oriented   d. tradition oriented

159. The function of schooling is determined largely by the generally accepted social conception of education. What is the function of the curriculum in a school that regards education as cultural transmission?

a. Remove social status stratification
b. Break boundaries between social classes
c. Unify the elements of various social classes
d. Maintain boundaries of structure between social classes

160. Rachelle brings of her books to school because she wants to please the teacher and get good grades. To which of the following levels of morality according to Kohlberg does she belong?

a. Conventional
b. Preconventional
c. Postconventional
d. Either preconventional or conventional

161. Teacher Cleo observed that the preschool children have generally short attention and interest span. What kind pf class activities should select for them?

a. short, varied and interesting
b. challenging and interesting
c. both easy and difficult
d. long but interesting

162. Long before the start of every school year, teacher Faith has already started developing her own comprehensive plan based on the recommended curriculum. Which explains best Teacher Faith’s action in relation to the curriculum?

a. Planning personalizes the curriculum making it her own
b. Planning is entirely dependent on he approved curriculum
c. Planning “screened” possible difference between the curriculum plan and the implementation process

163. Education during this period was essentially intellectual discipline based on rational arguments. This points to_________

a. Feudalistic education  c. Scholastic education
b. Saracenic education  d. Monastic education

164. Which of the following is NOT provided in the Education Act of 1940?

a. The national support of elementary education
b. The double-single plan in the elementary schools
c. The six year elementary course
d. Vocational education in the public schools

165. The primary objective in the regionalization of the educational system is to__________

a. encourage the undertaking of language researches in various regions
b. take into account local needs and condition and encourage local development planning
c. et assurance that all educational policies and implemented nationwide
d. promote quality education at all levels and in all communities of the country

166. Dewey’s philosophy stresses the development of an individual capable of reflective thinking, specifically that of being able to solve the problem he faces individually or collectively. This is___________

a. rationalism   c. developmentalism
b. experimentation  d. disciplinism

167. Identical twins are more alike in intelligence that are fraternal twins. This facts indicates that __________

a. environment affects both fraternal and identical twins
b. intelligence is determined partly by prenatal nutrition
c. heredity has a part in determining intelligence
d. intelligence hinges on physical structure

168. Much of today’s classroom practices are influenced by Skinner’s operant conditioning which stresses on _________

a. involuntary response to a stimulus
b. progression of subordinate learning
c. connection between stimulus and response
d. reinforcement of correct response

169. Early childhood is characterized by educators as a period of morality buy constraint. This means that children in this stage consider teachers and parents as___________

a. authorities and models
b. counselors and advisers
c. peers and playmates
d. facilitators and supervisor

170. Because learning increases directly in proportion to the extent to which the learner is wholly bound up in his task, the teacher should give lessons that______

a. are fictitious to appeal to their imagination
b. have significance and worth to the child
c. are easy to comprehend
d. portray complex ideas

171. Which of the following corresponds to Kohlberg’s post-conventional or principal level of moral development?

a. Right action consists of what instrumental satisfies one’s own needs
b. right action is defined buy the decision of conscience in accordance with self-chosen
c. Good behavior  is based on the physical consequences of action
d. Good behavior is that which pleases or helps others or is approved by them

172. According to the Constitution, the State is required to establish and maintain free public and compulsory education in the—

a. elementary level only
b. secondary level only
c. secondary and tertiary levels
d. elementary and secondary levels

173. The recognition of teachers as persons in authority was conferred to them during the __________

a. Spanish rule
b. Japanese regime
c.  American rule
d. Commonwealth government

174. The relationship between education and culture tends to by cyclical. This means that_______

a. the school is shaped by culture and culture in turn is influenced by the school
b. the school function primarily as a transmitter of culture and is a change agent
c. the school is transmitted by the school system and the classroom is the place where transmission takes place

175. Teachers should bear in mind that the period of greatest mental development is from ____

a. 3 to 6 years   c. 6 to 9 years
b. 9 to 12 years  d. 12 to 15 years

176. Which patterns of development closely parallel to the pattern for speech development?

a. Emotional and moral  c. Intellectual and motor
b. Intellectual and moral d. Emotional and motor

177. Democracy from the Christian perspective is viewed as________

a. equal education for men and women
b. education controlled by the state
c. education subsidized by the state
d. education of all human beings without distinction of sex, age, race, rank, social economic or political status

178. The Athenian ideal of education was the formation of a cultural soul in a graceful and symmetrical body. This is achieved by_______

a. Using the seven liberal arts
b. putting the emphasis on physical education
c. a well balanced development of mind, body and soul
d. adopting the philosophy “Know thyself”

179. Computers are now widely used in many aspects of society including in education. Why are some school slow in accepting   the accepting the use of computer?

a. Competently trained teachers are few
b. The cost of hardware is high
c. Programs needed to run the computer are not available
d. all of these

180. A child learns the world FLOWER before he can name Sampaguita, Gumamela and Camia because development_________

a. is cephalocaudal in nature
b. proceeds from general to specific
c. follows a pattern
d. is a continuous process

181. Why is indoctrinating the child  by making decisions for him dangerous?

a. It will confuse him
b. It will develop in him negative attitudes
c. It will thwart his personality
d. It will make him dependent

182. The cognitive process refers to the realization that even if things change in physical appearance, certain attributes are constant. This is________

a. reservation   c. integration
b. construction   d. conservation

183. The second basic principle of development states that the rate of the development is unique to each individual. Educators aptly termed this as the principle of

a. dynamic change 
b. variation 
c. individual differences
d. uniqueness

184. Teacher A is directed to pass an undeserving student with a death threat. Which advice will a hedonist give?

a. Pass the student. Why suffer the threat?
b. Don't pass him. You surely will not like someone to give you a death threat in order to pass.
c. Don't pass him. Live by your principle of justice. You will get reward, if not in this life, in the next!
d. Pass the student. That will be of use to the student, his parents and you.

185. History books used in schools are replete with events portraying defeats and weaknesses of the Filipino as a people. How should you tackle them in the classroom?

a. Present them and express your feelings of shame.
b. Present facts and use them as means in inspiring your class to learn from them.
c. Present them and blame those people responsible or those who have contributed.
d. Present them as they are presented, and tell the class to accept reality.

186. If you agree with Rizal on how you can contribute to our nation's redemption, which should you work for?

a. Opening our doors to foreign influence
b. Upgrading the quality of the Filipino through education
c. Stabilizing the political situation
d. Gaining economic recovery

187. Rights and duties are correlative. This means that __________.

a. rights and duties regulate the relationship of men in society
b. rights and duties arise from natural law
c. each right carries with it one or several corresponding duties
d. rights and duties ultimately come from God

188. A teacher who equates authority with power does NOT __________.

a. shame
b. develop self-respect in every pupil
c. retaliate
d.  intimidate

189. Which is a true foundation of the social order?

a. Obedient citizenry
b. The reciprocation of rights and duties
c. Strong political leadership
d. Equitable distribution of wealth

190. In what way can teachers uphold the highest possible standards of quality education?

a. By continually improving themselves personally and professionally
b. By wearing expensive clothes to change people's poor perception of teachers
c. By working out undeserved promotions
d. By putting down other professions to lift the status of teaching

191. A teacher/student is held responsible for his actions because s/he __________.

a. has instincts   c. has a choice
b. is mature  d. has reason

192. The typical autocratic teacher consistently does the following EXCEPT

a. encouraging students. c. ridiculing students.
b. shaming students.      d. intimidating students.

193. What should you do if a parent who is concerned about a grade his child received compared to another student's grade, demands to see both students' grades?

a. Refuse to show either record.
b. Show both records to him.
c. Refuse to show any record without expressing permission from principal.
d. Show only his child's records.

194. Teacher Q does not want Teacher B to be promoted and so writes an anonymous letter against Teacher B accusing her of fabricated lies Teacher Q mails this anonymous letter to the Schools Division Superintendent. What should Teacher Q do if she has to act professionally?

a. Submit a signed justifiable criticism against Teacher B, if there is any.
b. Go straight to the Schools Division Superintendent and gives criticism verbally.
c. Hire a group to distribute poison letters against Teacher B for information dissemination.
d. Instigate student activists to read poison letters over the microphone.

195. Teachers often complain of numerous non-teaching assignments that adversely, affect their teaching. Does this mean that teachers must be preoccupied only with teaching?

a. Yes, if they are given other assignments, justice demands that they be properly compensated.
b. Yes, because other community leaders, not teachers, are tasked to leading community activities
c. NO, because every teacher is expected to provide leadership and initiative in activities for betterment of communities.
d. Yes, because teaching is enough full time job.

196. In a study conducted, the pupils were asked which nationality they preferred, if given a choice. Majority of the pupils wanted to be Americans. In this case, in which obligation relative to the state, do schools seem to be failing? In their obligation to __________.

a. respect for all duly constituted authorities
b. promote national pride
c. promote obedience to the laws of the state
d.  instill allegiance to the Constitution

197. In the Preamble of the Code of Ethics of Professional Teachers, which is NOT said of teachers?

a. LET passers
b. Duly licensed professionals
c. Possess dignity and reputation
d. With high-moral values as well as technical and professional competence

198. Teacher H and Teacher I are rivals for promotion. To gain the favor of the promotional staff, Teacher I offers her beach resort for free for members of the promotional staff before the ranking. As one of the contenders for promotion, is this becoming of her to do?

a. Yes. This will be professional growth for the promotional staff.
b. No. This may exert undue influence ori the members of the promotional staff and so may fail to promote someone on the basis of merit.
c. Yes. The rare invitation will certainly be welcomed by an overworked promotional staff.
d. Yes. There's nothing wrong with sharing one's blessings.

199. Each teacher is said to be a trustee of the cultural and educational heritage of the nation and is, under obligation to transmit to learners such heritage. Which practice makes him fulfill such obligation?

a. Use the latest instructional technology.
b. Observe continuing professional education.
c. Use interactive teaching strategies.
d. Study the life of Filipino heroes.

200. Teacher F is newly converted to a religion. Deeply convinced of his new found religion, he starts Monday classes by attacking one religion and convinces his pupils to attend their religious services on Sundays. Is this in accordance with the Code of Ethics of ¬Professional Teachers?

a. Yes. What he does is values education.
b. No. A teacher should not use his position to proselyte others.
c. Yes. In the name of academic freedom, a teacher can decide what to teach.
d. Yes. What he does strengthens values education.

101. c
102. d
103. a
104. d
105. d
106. d
107. c
108. d
109. c
110. a
111. c
112. c
113. a
114. c
115. b
116. c
117. b
118. a
119. b
120. a
121. c
122. d
123. d
124. c
125. a
126. b
127. b
128. c
129. b
130. c
131. d
132. b
133. a
134. b
135. c
136. c
137. a
138. c
139. b
140. c
141. d
142. d
143. a
144. b
145. b
146. b
147. a
148. d
149. c
150. d
151. d
152. a
153. c
154. c
155. d
156. d
157. d
158. a
159. c
160. b
161. a
162. d
163. c
164. d
165. d
166. b
167. c
168. d
169. a
170. b
171. d
172. d
173. d
174. d
175. b
176. a
177. d
178. c
179. b
180. b
181. d
182. c
183. c
184. b
185. b
186. b
187. c
188. b
189. b
190. a
191. c
192. a
193. b
194. a
195. c
196. b
197. a
198. b
199. d
200. b

Source: St. Louis Review Center, Inc. Davao Tel. no. (082) 224-2515 or 222-8732

You can download Professional Education 200 Questions with Answer Key here.

 


Do Not Sell My Personal Information
- ListPH.com | Top List Philippines