40+ Foods na Pampatibay ng Immune System kontra Coronavirus Disease

Labanan natin ang COVID-19, panatilihing malusog ang ating katawan sa pamamagitan ng pagkain ng mga pagkaing nagpapalakas ng ating immunity kontra sa Coronnavirus. Read more...

LET Reviewer: Teaching Profession Prof Ed

Teaching Profession Part 1
1. Which of the following emphasizes the right of citizens to quality education?
a. The basic education level
b. Tertiary level
c. The graduate level
d. All levels

2. Which educational level/s provide/s for free and compulsory education as stipulated in Article IV, Section 2 of the Philippine Constitution?
a. Elementary level
b. Secondary level
c. Elementary and secondary levels
d. Tertiary level

3. Who among the following is in the category of  non-academic personnel as provided for under Education Act of 1982?
a. Guidance counselors
b. School principal
c. School nurse
d. School librarian

4. How is gradual progression of teacher's salary from minimum to maximum done?
a. Regular increment every year
b. Increment after ten years of service
c. Regular increment every 3 years
d. Increment after five years

5. Which of the following is NOT recognized by the Magna Carta for Public School Teachers?
a. Quality education depends primarily on the quality of socio-economic status of teachers.
b. Advancement in education depends on the teachers' qualifications and ability.
c. Education is an essential factor in the economic growth of the nation.
d. Education is development and vice-versa.

6. What appointment can be given to Teacher A who possesses the minimum qualifications but lacks the appropriate but lacks the appropriate civil service eligibility?
a. Contractual basis
b. Permanent
c. Provisional
d. Substitute

7. Which of the following rights is intended for parents under Education Act of 1982?
a. The right to academic freedom
b. The right to privacy of communication
c. The right to seek redress of grievance
d. The right to full access to the evidence of the case
8. What can help achieve relevant quality education?
a. Strong curriculum
b. Competent instruction
c. School-community relations
d. Competent administrator

9. Which of the following provisions under the Magna Carta for Public School Teachers will most likely promote teachers' welfare and defend their interests?
a. Be promoted in rank and salary
b. Regulate their social involvement
c. Undergo and participate in professional development
d. Establish, join and maintain professional and self-regulation organizations

10. What does "teachers are persons in authority" imply?
a. Teachers cannot be charged.
b. No person can assault a teacher.
c. Teachers have immunity from arrest.
d. Decisions made by teachers are deemed right.

11. Who among the following characterizes a professional teacher?
a. An education graduate who received honors
b. A teacher who has taught for at least six years
c. A teacher who has attended national seminars on teaching
d. A teacher who qualifies for a permanent position under RA 4670

12. Who are covered by RA 4670?
a. Teachers in all levels
b. Teachers in all public elementary schools
c. Teachers in both public and private schools
d. Teachers in public elementary and secondary schools

13. Teacher B has been in active service for 10 years when he decided to pursue  higher studies. Under RA 4670, what kind of leave of absence can s/he avail of?
a. Indefinite leave
b. Scholarship leave
c. Study leave
d. Vacation leave

14. When can teachers be required to work on assignment not related to their duties?
a. When on probation
b. When found inefficient
c. When lacking in educational qualifications
d. When compensated under existing laws

15. Teacher C has been teaching 7 straight years and therefore qualities for a study leave with pay for one year. Should she pursue it, how much pay is she entitled to receive?
a. 50% of monthly salary
b. 60% of monthly salary
c. 70% of monthly salary
d. 100% monthly salary

16. Which of the following laws strengthens teacher education in the Philippines through the establishment of centers of excellence?
a. RA 7722
b. RA 7784
c. RA 7796
d. RA 7834

17. What does free public secondary educational under the law mean?
a. Right of every student to enter public secondary schools
b. Free from being screened to enter pubic secondary schools
c. Free from payment of school fees identifies and authorized by law
d. Free from payment of tuition and other fees for students enrolled in public secondary schools

18. Teacher D is assigned in a rural area; Teacher E in a depressed community; Teacher F in a hazardous area; and Teacher G in a place where standard of living is high. Who is entitled to a hardship allowance?
a. Teacher D
b. Teacher E
c. Teacher F
d. Teacher G

19. Teacher H contracted an illness that required rest for more than one year. Which leave should she apply for?
a. Sick leave
b. Personal leave
c. Vacation leave
d. Indefinite leave

20. A school personnel can avail of free legal service under certain circumstances. Principal I was accused of maligning her neighbor. Is Principal I entitled to the said service?
a. Yes, she should defend herself.
b. No, if funds are not available.
c. No, it might bring some disagreements in school
d. No, the case is not related to her professional duties.

21. Teacher J discusses conflicts between warring groups in Mindanao. Which pillar should he stress more?
a. Learning to be
b. Learning to live together
c. Learning to do
d. Learning to know

22. Teacher K teaches in a public school in her locality. Due to teacher shortage, her classroom teaching starts from 6 am and ends at 3 pm. Is the assignment given her just?
a. Yes, the situation demands that she render longer teaching hours.
b. Yes, as long as she signs a conforme letter to that effect.
c. No, rendering longer teaching hours would make the teacher tired and exhausted.
d. No, Magna Carta for Public School Teachers states that in the exigencies of service, any teacher may be required to render more than six hours and n ot more than eight hours of actual classroom teaching a day.

23. Teacher L, a graduate of BSEd with majorship in Mathematics teaches in a national high school in her province. Since she has been rated outstanding in  her performance, can she be exempted from taking the LET?
a. Yes, that is a privilege that must be given to teachers whose performance is outstanding.
b. Yes, if approved by PRC.
c. No, RA 7836 states that no person shall practice or offer to practice the teaching profession in the Philippines or be appointed as teacher to any position calling for a teaching position without having previously obtained a valid certificate and a valid license from the Commission.
d. No, professional license is required of all teachers regardless of age and teaching performance.

24. Which of the following statements is NOT true about the Code of Ethics for Professional Teachers?
a. The teacher must select which information to keep confidential
b. The teacher must demonstrate full commitment and devotion to duty
c. The teacher must manifest pride in the nobility of the teaching profession
d. The teacher must make no prejudice or discrimination against any learner

25. Which of the following could be the reason for the teacher's suspension from the practice of the teaching profession?
a. Immoral, unprofessional or dishonorable conduct
b. Observing proper procedures in obtaining a certificate of registration
c. Faithfulness to the code of ethical and professional standards for professional teachers
d. Willingness to attend seminars, workshops, conferences and the like or the continuing education program prescribed by the Board and the Commission.

Answers: 1D 2C 3C 4C 5D 6C 7C 8B 9D 10B 11D 12D 13C 14D 15B 16B 17D 18C 19D 20D 21B 22D 23C 24A 25A










Teaching Profession Part 2
1. Ms. Sanchez, a BSE graduate, has not passed the LET yet. On what capacity can she be hired?
a. Permanent status
b. Emergency status
c. Provisional for not less six months
d. Provisional for not less than one year

2. Teacher M suffers from hypertension and experiences difficulty in speech. Which would be affected if he continues teaching?
a. Personality
b. Punctuality
c. Effectiveness
d. Devotion to duty

3. Teacher N wants to continue with her study leave for another six months after completing a school year. Could she be allowed?
a. Yes, if her grades are excellent.
b. Yes, but without compensation.
c. No, other teachers should have the chance.
d. No, study leave should not exceed one year.

4. Teacher O tutors her students, who have difficulty coping with Math, after class hours. Is her act ethical?
a. Yes, provided she receives jut compensation.
b. Yes, provided she does not require a fee from the parent.
c. No, that is unfair to other students.
d. No, she should be free after her official time.

5. Teacher P, the English coordinator, was assisted by Teacher Q throughout the celebration of English Week. What could Teacher P do to acknowledge Teacher Q's assistance?
a. Buy her a gift
b. Keep quiet about the assistance received.
c. Mention formally to the principal the assistance received.
d. Make an announcement giving due recognition of the assistance received.

6. Is holding a rally to protest the delay of benefits due a person ethically acceptable?
a. Yes, when hold while on official time.
b. Yes, when hold outside the official time.
c. Yes, when hold with approval of the principal.
d. Yes, when hold together with parents and students.

7. What should a teacher do when he/she falls in love with his/her student?
a. Court the student at home.
b. Propose and marry the student.
c. Wait till the student is no longer under his/her tutelage.
d. Act normally as if nothing happens and the student does not exist.
8. When a Principal starts to exercise his/her powers over making and promoting students, is his/her action acceptable?
a. Yes, when the teacher cannot make decision on time.
b. Yes, when there is abuse of judgment on the part of the teacher.
c. No, teachers are more knowledgeable of their student's performance.
d. No, grading and promoting students are exclusive functions of teachers.

9. Teacher R was asked by her principal to teach pre-school class in addition to her regular grade one class. What will be the basis for her additional compensation?
a. Her basic salary
b. Performance rating
c. Providing public information of their policies and procedures
d. Encouraging appreciation of government agencies

10. Which of the following shows responsiveness of public officials and employees?
a. Avoiding wastage in public funds
b. Formulating rules and policies regarding work
c. Providing public information of their policies and procedures
d. Encouraging appreciation of government services

11. Teacher S, a Science teacher has been accused of sexual harassment by one of her students. What should the school principal do?
a. Ask the teacher to surrender to the police.
b. Tell the teacher to stop reporting to school.
c. Advice the teacher to transfer to other school.
d. Create a committee to investigate the accusation.

12. Teacher T receives a love letter from one of her third year high school students in Eenglish. What should Mr. Martin do?
a. Read her letter to the class.
b. Let the student express her feelings through letters.
c. Return the letter to the student and tell her not to do it again.
d. Surrender the letter to the parent of the student.

13. Mr. Nico, a Social Science teacher is advocating reforms which the principal failed to recognize. What should the principal do?
a. Subject Mr. Nico to a disciplinary measure.
b. Just keep quiet about the behavior of Mr. Nico
c. Call Mr. Nico to the office and clarify things out with him.
d. Send Mr. Nico a memo requiring him to explain his behavior.

14. Which of the following manifests "Commitment to democracy" as explained in RA 6713?
a. Maintaining the principle of accountability.
b. Committing to democratic values and ways of life.
c. Manifesting by deeds the supremacy of civilian authority over the military.
d. All of the above

15. Teacher U was ordered by her principal to come to school on four consecutive Saturdays for the training of students' editorial staff of their school paper. Is this allowed under RA 4670?
a. Yes, provided the teacher is compensated.
b. No, because it's not within the regular functions of the classroom teacher.
c. Yes, because it's part of the teacher's other duties
d. No, because it's not clearly indicated in the law

16. Dr. Velasco, a schools' division superintendent acted on the complaint filed by a group of parents against the alleged misconduct of a particular teacher. She issued a memorandum requiring her to take a leave of absence for a week while the complaint is being heard yet. Was the action of the superintendent legal?
a. Yes, because she is the superintendent.
b. No, because the complaint has not been heard yet.
c. Yes, the superintendent has disciplinary authority over teachers.
d. No, the superintendent has no disciplinary authority over teachers.

17. A school's academic coordinator has been found to have engaged in gambling which has caused him to be absent most of the time. Can his certificate of registration as a teacher be revoked?
a. No, unless he's proven guilty.
b. No, because he's protected by his rights as a teacher.
c. Yes, because he's incompetent.
d. Yes, because habitual gambling is a dishonorable conduct and is against the practice of teaching.

18. Mr. Santos is a holder of a valid certificate of eligibility as a teacher issued by the Civil Service Commissioner and the then DECS, while Mr. Cruz is a registered professional. Who is allowed to practice the teaching profession in the Philippines?
a. Mr. Santos, because of his CSC eligibility certificate.
b. Mr. Cruz, because their credentials are both recognized by law.
c. Both of them, because their credentials are both recognized by law.
d. Neither of the two because they did not take and pass the LET.

19. What is RA 6713 also called?
a. Ethical Standards for public Employees
b. Code of Ethical Standards for Government Officials and Employees
c. Code of Conduct and Ethical Standards for Public Officials and Employees
d. Code of Ethical Standards and Conduct of Government Officials and Employees

20. Teacher V, a BEED graduate is preparing for the LET. Which of the following should she focus her attention more?
a. General Education
b. Specialization
c. Professional Education
d. General Education and Professional Education

21. What norm of conduct is manifested by being loyal to the republic and to the Filipino people?
a. Professionalism
b. Nationalism and Patriotism
c. Responsiveness to the public
d. Honesty

22. Mr. Salazar, a school superintendent, filed his statement of assets and liabilities upon assuming to office. Under what ethical standard does this practice fall?
a. Divestment
b. Prohibited Acts and Transactions
c. Statement of Assets and Liabilities
d. System of Incentives

23. Principal B acted on the letter of complaint received by his office 30 days after saying he was preoccupied by more important things the past days. Is his reason acceptable?
a. Yes, because he has to prioritize things.
b. No, RA 6713 states that public officials and employees must act promptly on letters and requests within 15 working days from receipt thereof.
c. Yes, because the letter of complaint can wait and is of no urgency.
d. No, the reason is simple unacceptable.

24. Which of the following is NOT in the norms of conduct under RA 6713?
a. Professionalism
b. Justness and sincerity
c. Commitment to public interest
d. Responsiveness to the private

25. Which of the following is true about the teacher as a person under the Code of Ethics for Professional Teachers?
a. Live with dignity at all times wherever he/she is
b. Serve as a model worthy of emulation
c. Place premium upon self-respect and self-discipline
d. All of the above.

Answers: 1D 2C 3B 4B 5D 6B 7C 8B 9D 10C 11D 12C 13C 14D 15C 16C 17D 18C 19C 20D 21B 22C 23B 24D 25D

You can download Teaching Profession Prof Ed reviewer here.

 


Do Not Sell My Personal Information
- ListPH.com | Top List Philippines